© VisitGrenland AS

Krystallhuset i Brevik

Krystallhuset i Brevik ble oppført i anledning Brevik bys 150 års jubileum i 1995.

Krystallhuset ble utformet etter en ide av Johnny Sørensen i Næringsutvalget i Brevik.

Krystallhusets konstruksjon er i sin helhet bygd på glass med utforming lik en fyrlykt for å markere Breviks tilknytning til det maritime. Glassmester Jan Erik Olsen  fikk oppdraget med å montere krystallhuset. Selve fundamentet består av marmor fra Norcems virksomhet. Inne i glasshuset er plassert en stor krystall som er tatt ut av Norcems kalkgruver og likesom marmoren er krystallen en gave fra Norcem. 

Ideutkastet til Johnny Sørensen ble fin-tegnet av arkitekt Poul Neubert. Nedre del av krystallhuset er formet i marmor og er sittevennlig. Krystallhuset er omkranset av et støpejerns-rekkverk etter gammel modell.  Ved inngangen til krystallhuset er plassert 2 søyler i marmor som i bredde og høyde symboliserer de blokker av natur-is som ble eksportert bl.a. til England for vel 100 år siden. Det var en stor eksportindustri som engasjerte hundrevis av menn og mange seilskuter i Nordsjø-fart.

Her hvor Krystallhuset er plassert i "Vikingbukta"  ser man ut Breviksfjorden som strekker seg ut mot havet. Stedet var også knutepunkt mellom østland og vestland fra tidlig 1600-tallet med forbindelsen over Breviksstrømmen.

I anledning Brevik 150 års jubileum fikk Brevik besøk av H.M. Kong Harald og H. M. Dronning Sonja. Selve avdukingen av Krystallhuset ble foretatt av Dronning Sonja 24. juni 1995. Kongeparet ankom Brevik med kongeskipet "Norge".

Adresse

3950 Brevik

www.visitgrenland.no

Powered by tellUs

Kontakt

E-post: info@visitgrenland.no
Telefon: 35 90 55 20
Faks: 35 90 55 30

Kart

­
­
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.