© Gea Norvegica Geopark

Gea Norvegica Unesco Global Geopark, Bamble

Bamble er dominert at to typer landskap med vidt forskjellige geologisk historie. I vest dominerer det gamle grunnfjellet, mens kalksteiner overtar landskapstrekket videre østover fra Langesundshalvøya.

Fra landskap til landskap i Bamble

Skillet mellom disse to bergartene kommer tydelig fram i terrenget og sees godt fra Rognstranda. De glatte, isskurte svabergene på Rognstranda er stort sett gamle gneiser, ( ca 1,3 milliarder pr gamle) og har en gang ligget dypt nede i en fjellkjede.

Fra svabergene reiser det seg i øst en bratt kant med "stripene horisontalt". Dette er kalksteiner som "bare" er rundt 450 millioner av år gamle. På den tiden lå den geologsiske platen som Norge er en del av, sør for ekavator og hele landet var dekket av et grunt tropisk hav med et yrende dyreliv. Skallrestene etter dette dyrelivet er i dag de kalksteinene som du blant annet kan se i brattkanten Rognsåsen på den andre siden av Rognstrana. Også langs E18 gjennom Bamble dominerer denne brattkanten landskapet, for eksempel ved Høgenhei.

Lokalt har disse brattkantene et eget navn: flauer. Kalksteinene som vi ser i flauene kan også sees mange andre steder i Bamble, for eksempel Steinvika og på Langesundstangen.

© Gea Norvegica Geopark
© Gea Norvegica
Adresse

3960 Stathelle

www.geoparken.no

Se også
Powered by tellUs

Kontakt

E-post: post@geanor.no
Telefon: 91388445

Kart

­
­
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.