© Bamble turlag

Kyststien: Stathelle - Langesund

På Stathelle henger kyststien i Bamble sammen med kyststien i Porsgrunn.

Denne delen av kyststien er lett gå, da store deler av etappen går langs veier og ellers på åpne og gode stier. Stien starter ved bunnen av trappa fra Breviksbrua på Stathelle-siden.

Fra Breviksbrua går man videre ned bakken forbi Bamble bibliotek. Nedenfor biblioteket følger man Strandgata gjennom den gamle, sjarmerende bebyggelsen på Stathelle. Her var fergeleiet den gangen «gamle sørlandske riksvei 40» gikk gjennom Stathelle. 

Etter å ha passert parken på Stathelle, kan det anbefales å ta en avstikker til Croftholmen. Her finner man blant annet den gamle Croftvillaen, som ble bygget i dragestil på slutten av 1800-tallet. Helt nord på holmen finner man flere minner fra seilskutetida. Her er godt bevarte varpefester, varperinger og fortøyningsfester.

Stien følger Langesundsveien videre før den går til høyre opp Bunesveien til Stathelle barneskole. Her går stien inn i skogen og videre forbi Eik gård. Det kan være verd å ta en avstikker dit.

(Et mulig alternativ til kyststien opp Bunesveien, er å fortsette Langesundsveien og ta en titt på skipsbyggeriene på østsiden av veien. Kanskje vil man kunne se arbeider på interessante prosjekter på de tradisjonsrike båtbyggeriene.)

Etter Eik gård tar man forbi den nye Bamble kirkegård og inn i skogen gjennom Røsskleiva naturreservat. Dette er et populært friluftsområde med et stort nettverk av stier. Området er vernet på grunn av sin kalkfuruskog og har en rik flora med mange sjeldne arter.

Videre østover går man gjennom Hydal boligområde, krysser Stathelleveien og fortsetter mot Langesundsfjorden. Stien går rett under låvebrua på Fagerheimlåven, hvor du kanskje kan oppleve kunstutstilling. Rett før låven går det en kort sti til en liten strand ved Langesundsfjorden, hvor man kan ta en rast og et bad.

Fra Fagerheim fortsetter man til Skjærgården hotell og badepark. Badeparken har tilbud til hele familien og muligheter for svømming både innendørs og utendørs. Hotellet er moderne med fantastisk beliggenhet ved Langesundsfjorden, og tilbyr opphold og opplevelser for private, samt kurs og konferanser.

Stien fortsetter mot Langesund. På veien passerer man småbåthavna, fiskerihavna med fiskemottak samt den flotte Halen gård. Fiskeutsalget tilbyr delikatesser rett fra sjøen. Videre mot Langesund ser man havneterminalen for cruiseferge til Danmark. Deretter kommer gjestehavna i Kongshavn. Kommer du med båt, kan dette være et fint sted å starte vandringen på kyststien.

Fra Kongshavn kommer vi til Langesund by, med mange muligheter for å se og oppleve. Wrightegaarden har konserter og arrangementer gjennom hele sommeren, med berømte stjerner fra inn- og utland. Her ligger også Cudrios sjøbod med fiskerimuseum, og det går daglige båtturer i skjærgården med fergen til Helgeroa.

Mange av de særpregede husene i Langesund har informasjonsskilt som forteller om byggenes historie.

Lengde:    Ca. 7,9 km
Varighet:    2 timer +
Gradering:    Enkel +
Passer:    Voksen, barn

© Bamble turlag
© bamble turlag
Bilde fra "gamle Stathelle" , © Bamble turlag
Adresse

3960 Stathelle

www.ut.no

Adgang /Tillgang
 • turstier- merkede
Avstand
 • lengde i km (7,9)
Gradering
 • lett
Natur og terreng
 • fotturområde
 • geologiske forekomster
 • kystområde
Sesong
 • Hele året
 • Høst
 • Sommer
 • Vår
Varighet
 • 2 timer
Se også
Powered by tellUs

Kontakt

E-post: inof@grenland.no
Telefon: 35905520

Kart

­
­
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.