Porsgrunn

Forkastninger og svakhetssoner

Sør for Borgeåsen, på tvers av Frierfjorden og videre inn i Bamble ved Herre, går en stor, gammel forkastning, Dette er resultatet av en periode med jordskjelv for 300 millioner år siden. Forkastningen er tydelig der "Ælva" nordfra gjør en tilnærmet 90 graders sving. Her renner "Ælva" inn i forkastningen, og byen Porsgrunn vokste frem langs elevebreddene. Hvis man ser videre sørover, kan man se det blinke i mange større og mindre vann som ligger i det søkket som fokastningen har dannet i landskapet. Dette søkket kan vi følge helt ned til Kristiansand.

RÅDHUSPLASSEN.

Fra rådhusplassen i Porsgrunn kan man se hvordan elven følger forkastningen og gjør en 90 graders sving.

Nyt utsikten fra Borgeåsen over Porsgrunn og store deler av Grenland

Sør for Borgeåsen, på tvers av Frierfjorden og videre inn i Bamble ved Herre, går en stor, gammel forkastning. Dette er resultatet av en periode med jordskjelv for 300 millioner år siden.

Berggrunnen på Løvøya er nefelinsyenitt, en dypbergart fra permtiden. Nefelinsyenitt er på en måte ”siste rest” av den smelten larvikitten er dannet fra.
Når smelten størknet langsomt, fikk de enkelte mineralene tid til å danne store krystaller. Resultatet ble en grovkornet bergart med mange krystaller, en pegmatitt.

Vassdraget som renner fra Skien og munner ut i Frierfjorden var del av en viktig transportåre i eldre tider. Ælva er innledningen til Telemarkskanalen, nå en av fylkets største turistattraksjoner. Langs elva og ved elvemunningen vokste det opp industri, som Union fabrikker og Norrøna frabrikker, begge eksempler på at beliggenheten var avhengig av tilgang på råstoff.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.