Bamble

Bamble er dominert av to typer landskap med vidt forskjellig geologisk historie, det gamle grunnfjellet og i øst kalkstein

Gamle gneiser og kalkstein

Bamble er dominert av to typer landskaper med vidt forskjellig geologisk historie. I vest dominerer det gamle grunnfjellet, mens kalksteiner overtar landskapstrekket videre østover fra Langesundshalvøya.
Skillet mellom disse to bergartstypene kommer tydlig frem i terrenget og sees godt fra Rognstranda. De isskurte svabergene på Rognstranda er stort sett gamle gneiser, (ca. 1,3 milliarder år gamle) og har en gang ligget dypt nede i en fjellkjede.

Fra svabergene i øst reiser det seg en bratt kant med "stirpene horisontalt". Dette er kalksteiner som "bare" er rundt 450 millioner år gamle. 

På den tiden lå den gologiske platen som Norge er en del av, sør for ekvator og hele landet var dekket av et grunt tropisk hav med et yrende dyreliv. Skallrestene etter dette dyrelivet er i dag de kalksteinene som du blant anne kan se i brattkanten Rognsåsen på Rognstranda, eller ved Høgenhei, som vist på bildet.

Velkommen til Rognstranda

Rognstranda er geologisk spesiell på mange måter. Her finner du to fundamentalt ulike geologiske verdener og du kan spasere over 1,5 milliarder år gammel geologisk historie på noen få minutter. Fra de gamle gneisene som former svabergene til den yngste historien som vi finner som kalksteinsryggene, de karakteristiske "flauane" som er typisk for Grenlandsområdet.

Den bratte veggen på østsiden av Høgenhei ved Rugtvedt og Stokkevannet er et tydelig skille mellom to perioder i den geologiske historien

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.