Meierislaget 1933, © Grenland Friteater

Meierislaget 1933, © Grenland Friteater

Meierislaget 1933

I Grenland Friteaters store utendørs forestilling om Meierislaget i 1933, følger vi streikende meieridamer, lokale ungdommer, politifolk og nysgjerrige tilskuere på Meieritorvet når det brutale Statspolitiet kommer til Porsgrunn, klare til å gå løs på folk med køllene hevet. 

Menstadslaget 
Menstadslaget er velkjent som den viktigste og mest voldelige konflikten i norsk arbeidslivs historie. Mindre kjent er Meierislaget, som var minst like politisk betent, like voldelig, og som gikk for seg på og rundt Meieritorvet i Porsgrunn i begynnelsen av november 1933.

Statspolitiet og rampebyen Porsgrunn
Saken var at noen meiersker, butikkdamer og én sjåfør ved Porsgrunn Meieribolag om sommeren hadde dannet fagforening og begynt forhandlinger om tariffavtale. 8. november avviser Meieribolagets styre et anbefalt meklingsforslag og streiken er en realitet. Dagen etterpå (!) ankommer en stor styrke politisoldater fra Statspolitiet i Oslo under ledelse av Jonas Lie. Statspolitiet vil hevne seg på «Rampebyen Porsgrunn», etter det forsmedelige nederlaget ved Menstad halvannet år tidligere.

Folket samles og streiker i protest
Politiets tilstedeværelse tiltrekker seg store mengder tilskuere. Tusenvis av mennesker samler seg på Meieritorvet, midt i Porsgrunn, til støtte for streiken og i protest mot politiet. Under mottoet «Husk Menstad, gutter!» gyver statspolitiet løs på folkemengden med køllene hevet og jager både demonstranter og tilfeldig forbipasserende rundt i gatene i Porsgrunn.

I stykket følger vi noen av de streikende meieriansatte, det lokale politiet – som kommer mellom barken og veden – samt ungdommer og Porsgrunnsfolk i konfrontasjon med det brutale Statspolitiet og lokale nazister.

Meierislaget 1933 spilles utendørs på Sjøfartsmuséet i Porsgrunn i forbindelse med Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival : PIT 2019.

Medvirkende
Tekst og regi: Tor Arne Ursin
Komponist: Vidar Ytre-Arne
Skuespillere: Anne-Sophie Erichsen, Geddy Aniksdal, Lars Vik, Kjersti Posti Høgli, Lena Barth Aarstad m.fl.
Musiker: Anette Röde Hagnell

 

 

 

Adresse

Tollbugt. 23
3933 Porsgrunn

www.grenlandfriteater.no

Se også
Powered by tellUs

Kontakt

E-post: post@grenlandfritater.com
Telefon: 35 93 21 00

Tider

Ons - Fre ( 05.06 - 07.06 )
21:30 Utendørs på Sjøfartsmuséet

Ons - Fre ( 12.06 - 14.06 )
21:30 Utendørs på Sjøfartsmuséet

Kart

­
­
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.