Kjøtt og blod til fremmedkrigere

Kjøtt og blod til fremmedkrigere. Erlend Ofte Arntsen og Demian Vitanza

Kjøtt og blod til fremmedkrigerne – dokumentarisk litteratur. Denne kvelden får du møte forfatterne bak to bøker som gir ny innsikt som er viktig for å forstå årsaken til at norsk ungdom ender opp som terrorkrigere.

Terrorkrigere
Personvernhensyn har forhindret norske forskere i å komme tett på menneskene som ender opp som terrorkrigere i Syria. Denne kvelden får du møte forfatterne bak to bøker som gir kjøtt og blod til både fremmedkrigere og flyktninger – bøker som gir ny innsikt som er viktig for å forstå årsaken til at norsk ungdom ender opp som terrorkrigere.

Vi møter Demian Vitanza og Erlend Ofte Arntsen som begge har skrevet bøker basert på møter med unge menn fra Norge som har sluttet seg til opprørsgrupper i Syria.
Hør de lærerike, dramatiske og dypt tragiske historiene fra Vitanza og Arntsen selv, som har skrevet henholdsvis dokumentarisk roman og dokumentarisk sakprosa om fenomenet.

Samtaleleder denne kvelden er Peder Kjøs, som du blant annet husker som den tabuknusende psykologen i Jeg mot meg på NRK..
Demian Vitanza holdt skrivekurs i et norsk høysikkerhetsfengsel da han møtte en returnert fremmedkriger som ønsket å fortelle om sitt liv. I mer enn ti måneder besøkte Vitanza fengselet ukentlig og snakket med den innsatte i over hundre timer. Resultatet er den kritikerroste romanen Dette livet eller det neste, som er en høyaktuell og sjelden bekjennelseshistorie: Norskpakistanske Tariq forteller om sin oppvekst, radikalisering og tiden som fremmedkriger i Syria.

Erlend Ofte Arntsen har skrevet sakprosa om tre unggutter fra Lisleby i Fredrikstad som endte opp som IS-krigere i Syria. I boken Fremmedkrigerne forteller han historien om kameratskapet mellom Torleif Angel Sanchez Hammer, Sammiulla Khan og Abo Edelbijev som endte i Syrias skyttergraver: En vokste opp alene med sin filippinske mor, den andre hadde en drapsdømt far og den tredje hadde flyktet fra krig. Felles for dem var at de kom fra den gamle arbeiderklassebydelen Lisleby i Fredrikstad. Og valgte bort livet i Norge for å kjempe for IS.
Om aktørene

Erlend Ofte Arntsen (f. 1984) er journalist i VG og har tidligere jobbet i TV 2 Nyhetene og som featurejournalist for DN Magasinet, D2, VG Helg og Vårt Land. Arntsen har bachelor i samfunnsfag fra Universitetet i Oslo og har utgitt boken Fremmedkrigerne (2016).
Her kan du lese et utdrag av boken hans: http://www.verdidebatt.no/innlegg/11661261#post_11661261%E2%80%A8i%20terrorkrig
Peder Kjøs (f. 1967) er utdannet psykolog fra Universitetet i Oslo. Han er fagredaktør hos Tidsskrift for Norsk Psykologforening og spaltist i Klassekampen. Han har skrevet i Morgenbladet og vært en del av panelet i programmet «Hærland og Lyngøs Big Bang» på NRK1. Kjøs er dessuten samlivsekspert i KK og har skrevet flere bøker, blant annet Vi må snakke sammen!

Demian Vitanza (f. 1983) er forfatter og dramatiker. Han debuterte i 2011 med den kritikerroste romanen urak og har senere gitt ut romanen Sub rosa (2014) og skuespillet Londinium (2012), som har blitt oversatt til dansk, fransk og kinesisk. Som scenekunstner har han blant annet jobbet med Papirløse fortellinger på Nationaltheatret, med skriveprosjektet Stemmer fra innsiden for fengselsinnsatte – og dramatisert Jan Roar Leikvolls roman Songfuglen for Det Norske Teatret.

Peer Gynt-salen, småbord og salg fra disk. Dørene åpnes kl. 18.30.

Adresse

Lundegata 6
3724 Skien

www.ibsenhuset.no

Målgruppe
  • Eldre
  • Ungdom
  • Voksen
Priser NOK
StudentAntall: 1  Kapasitet: 1 
Billetter   kr 75,-    
PrisAntall: 1  Kapasitet: 1 
Billetter   kr 150,-    
Submitter
Kontaktperson: Monica Angell  
Telefon: 35905490  
E-post: billett@ibsenhuset.no  
Powered by tellUs

Kontakt

E-post: billett@ibsenhuset.no
Telefon: 35905490

Tider

Ons ( 15.11 - 15.11 )
19:00 - 20:30 Ibsenhuset

Kart

­
­
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.