© Gea Norvegica

Gea Norvegica Unesco Global Geopark i Bamble

I Bamble kommune møter man et landskap som forteller vidt forskjellige geologiske historier.

Vest i kommunen har man det gamle grunnfjellet, som med sitt foldede og bearbeidede utseende vitner om de enorme kreftene som en gang var aktive i området. Disse bergartene var nemlig med i en kollisjon mellom kontinenter, for om lag 1000 millioner år siden. 

Øst i kommunen er det annerledes, her har man de lagdelte sedimentære bergartene, bestående av kalkstein, sandstein og skifer. Disse bergartene forteller en helt annen historie, om da Norge var en del av et tropisk hav fullt av liv, et eller annet sted rundt ekvator for ca. 500 millioner år siden.

Grensen mellom disse to verdenene passerer du ved den monumentale kalksteinsklippen «Høgenhei», og i umiddelbar nærhet finner man en av geoparkens lokaliteter; Rognstranda. Her kan man vandre på det blankskurte grunnfjellet og betrakte kalksteinsklippen på en andre siden av bukta. Og vil du gå kalksteinen mere i dybden er lokaliteten Steinvika i Langesund et flott sted å gjøre nettopp det. Her er det fullt av fossiler som gir et innblikk i hvordan livet var i det tropiske havet som en gang oversvømte landet. 

Det er ikke bare historien om bergartenes opprinnelse som er interessant når det kommer til Bamble, for området har mer å by på, blant annet en gruvehistorie som kan følges helt tilbake til 1500-tallet. I hovedsak dreiede det seg om uttak av metaller og industri-mineraler. Eksempler er kvarts, feltspat, apatitt, sink, bly, jern og nikkel. De mest kjente gruvene er Tråk, Ødegårdens verk og Bamble nikkelgruver, alle innenfor det gamle grunnfjellsområdet vest i kommunen.

 

© Gea Norvegica
© Gea Norvegica Geopark
Adresse

3960 Stathelle

www.geoparken.no

Se også
Powered by tellUs

Kontakt

E-post: post@geanor.no
Telefon: 91388445

Kart

­
­
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.