© Bamble turlag

Kyststien: Stathelle - Langesund

På Stathelle henger kyststien i Bamble sammen med kyststien i Porsgrunn.

Denne delen av kyststien er gjennomgående lett og grei å gå, da relativt store deler av etappen går langs veier og ellers på åpne og gode stier.
Den starter dermed ved bunnen av trappa fra Breviksbrua når man kommer til Stathelle.

Fra Breviksbrua går vi noen få meter vestover på gang/sykkelvei og dreier nordover ned bakken forbi Bamble bibliotek. Nedenfor biblioteket følger vi Strandgata østover gjennom den gamle sjarmerende bebyggelsen på Stathelle. Her var fergeleiet den gangen «gamle sørlandske riksvei 40» gikk gjennom Stathelle. 

Etter å ha passert parken på Stathelle på venstre side, kan det anbefales å ta en avstikker til Croftholmen. Her er det nå videregående skole, blant annet i den gamle Croftvillaen bygget i dragestil på slutten av 1800 – tallet. Helt nord på holmen finner vi også flere minner fra seilskutetida. Her er godt bevarte varpefester, varperinger og fortøyningsfester..

Stien følger Langsundsveien videre et kort stykke før den går til høyre opp Bunesveien til Stathelle barneskole og den fine kunstgressbanen til Stathelle og Omegn IL. Her går stien inn i skogen og følger en fin sti før den kommer ut på en bilfri grusvei. Denne følger vi til vestsiden av et boligfelt og videre et kort stykke på gang/sykkelvei.

(Et mulig alternativ til kyststien her, er å fortsette Langesundsveien og ta en titt på skipsbyggeriene på østsiden av veien. Kanskje vil du kunne se arbeider på interessante prosjekter på de tradisjonsrike båtbyggeriene).
Rett vest for stien ligger museet på Eik gård. Det kan være vel verd å ta en liten avstikker hit for å ta en titt. Kanskje kommer du mens det foregår aktiviteter der.

Vi tar til venstre forbi den nye Bamble kirkegård og inn i skogen gjennom Røsskleiva naturreservat. Dette er et populært friluftsområde med et stort nettverk av stier og med lysløype. Området er vernet på grunn av sin kalkfuruskog og har en rik flora med mange sjeldne arter.

Videre østover kommer vi til Hydal boligområde. Dette går vi gjennom, krysser Stathelleveien og fortsetter gjennom Fagerheim boligområde mot Langesundsfjorden. Vi går rett under låvebrua på Fagerheimlåven, hvor du kanskje kan oppleve kunstutstilling eller noe annet spennende. Rett før låven går det en kort sti til ei lita strand mot Langsundsfjorden. Her kan det kanskje passe med en rast.

Fra Fagerheim fortsetter vi forbi Skjærgården hotell og badepark. Badeparken inneholder badeland med tilbud til hele familien og muligheter for svømming utendørs og hotellet er et moderne hotell for private og for kurs og konferanser.

Stien går videre forbi Skjærgårdshallen med idrettshaller og treningssenter før den fortsetter mot Langesund. På veien går vi forbi småbåthavna og fiskerihavna med fiskemottak. Fiskeutsalget tilbyr delikatesser rett fra sjøen. Videre på veien mot Langesund går vi rett forbi den flotte Halen gård og havneterminalen for cruiseferge til Danmark. Deretter kommer vi til gjestehavna i Kongshavn. Kommer du med båt, kan dette være et fint sted å starte vandringen på kyststien.

Etter Kongshavn kommer vi til selve Langesund by med masse muligheter for å se og oppleve. Hele sommeren gjennom er det massevis av kulturaktiviteter her. Den mest kjente er Wrightegaarden hvor det holdes konserter og arrangementer med mange berømte stjerner fra inn- og utland. Her ligger også Cudrios sjøbod med fiskerimuseum og det er mulig å ta en båttur tvers igjennom skjærgården med ferga til Helgeroa.

Mange av de særpregede husene i byen har informasjonsskilt som forteller om byggenes historie.

Lengde:    Ca. 7,9 km
Varighet:    2 timer +
Gradering:    Enkel +
Passer:    Voksen, barn

© Bamble turlag
© bamble turlag
Bilde fra "gamle Stathelle" , © Bamble turlag
Adresse

3960 Stathelle

www.ut.no

Adgang /Tillgang
 • turstier- merkede
Avstand
 • lengde i km (7,9)
Gradering
 • lett
Natur og terreng
 • fotturområde
 • geologiske forekomster
 • kystområde
Sesong
 • Hele året
 • Høst
 • Sommer
 • Vår
Varighet
 • 2 timer
Se også
Powered by tellUs

Kontakt

E-post: inof@grenland.no
Telefon: 35905520

Kart

­
­
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.